• Workinc

Ga personeelstekort te lijf met Inclusief Job Design

Laatst mocht ik een Inclusief Job Designer ondersteunen bij het oplossen van een personeelstekort bij een panelenbouwer. De opdrachtportefeuille van dit bedrijf is goed gevuld, de eigenaar ziet de dreiging van een tekort aan vakmensen. Ook wil hij zijn ervaren krachten meer optimaal inzetten.


De panelenbouwer wil de organisatie herstructureren en tegelijkertijd een voorbeeldfunctie vervullen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. De kern van zijn boodschap is versterking: “ik wil de monteurs in hun kracht zetten en hun vakbekwaamheid benadrukken vanuit een bedrijfseconomisch toegevoegde waarde”.


Kortom, zijn vraag is hoe kan ik zorgen dat ik door het anders inrichten van het werk en het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een hogere omzet kan draaien?


Een mooie uitdaging voor deze job designer! Hij richt zich op de afdeling assemblage van elektrotechnische besturingskasten. De belangrijkste vraag tijdens zijn onderzoek is: ‘Kan het efficiënter?’


De monteurs kunnen al heel snel een aantal taken benoemen die uit hun werkpakket gehaald kunnen worden. Dit zou zorgen voor een verhoging van hun eigen kwaliteit en inzetbaarheid. Zelf ziet de job designer tijdens een rondleiding dat de monteurs ook taken uitvoeren die iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt ook kan doen. Ook geven de monteurs zelf aan extra ‘handjes’ te missen die bij de dagelijkse werkzaamheden kunnen ondersteunen. Denk aan het plakken van stickers, ophangen van verlichting, meehelpen bij het inpakproces, kasten op karren zetten, kasten vervoeren, de werkruimte vrij maken en het inpakken van de kasten.


De grote vraag is: kunnen die taken uit het pakket van de monteur? En als ja, lost het iets op? Of zorgt het juist voor meer lege tijd?


Het blijkt prima te kunnen. De huidige methode waarbij de monteur een kast op één plek bouwt, maakt plaats voor een zonegerichte benadering waarbij in fasen wordt gewerkt. Door de looplijnen voor de monteurs uit hun werkproces te halen en de gevraagde extra handjes in te zetten bij de monteurs die bezig zijn met het opbouwen van de grote kasten, blijkt de efficiëntie van de monteurs flink toe te nemen.


In de nieuwe situatie kan de monteur drie kasten per dag bouwen. Dat is drie keer zoveel als in de oude situatie. De vacatures voor monteurs hoeven voorlopig niet te worden ingevuld en toch haalt de panelenbouwer een hogere productie. En dat door de inzet van de nieuwe medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, met een uurloon dat lager ligt dan dat van een ervaren monteur. De winst is duidelijk, voor de eigenaar en vooral ook voor de monteurs!


Inmiddels zijn er 5 FTE medewerkers aan het werk in de nieuw ingerichte zones. Ook heeft de eigenaar een nieuwe grote opdracht binnengehaald, omdat zijn MVO zo goed is ingevuld. Kortom, Inclusief Job Design heeft hier gezorgd voor een prima oplossing voor het personeelstekort!


Meer op onze website : https://www.workinc.be


Brigitte


20 keer bekeken0 reacties

Workinc cv

 

Kesseldallaan 12/303

B-3010 Leuven

 

  • LinkedIn Social Icon

Icons made by Freepik & Madebyoliver from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY